Een verloren generatie
IPO Zomercolumn: Mark Dzoljic

Terwijl ik dit schrijf zit ik op een terrasje in de binnenstad in Zwolle. Naast mij zit een aantal vrouwen die klagen over een groepje hangjongeren verderop. Ik open een nieuwsapplicatie en lees hoe een aantal jongeren is opgepakt tijdens een demonstratie. Op een tafel naast mij ligt een oude krant; ik kan nog net de woorden ''verloren generatie'' uitmaken uit de kop.

Het vraagstuk van deze column is: Waarom is de provincie belangrijk voor jongeren?

Een aantal Google searches laat zien dat er verschillende projecten worden ondernomen voor jongeren op provinciaal niveau. Je hebt het 1000-jongerenplan in Overijssel om kansarme jongeren aan een baan te helpen en het project Jongeren op gezond gewicht in Drenthe. Ik zal eerlijk zijn: er kwamen mij slechts weinig projecten bekend voor. Ik denk dat niemand bevestigend zou antwoorden, als ik een willekeurige groep jongeren zou vragen of zij deze projecten kennen

Dat laat misschien een waarheid  zien die ''moeilijk te slikken'' is voor een aantal van ons. De waarheid is: de provincie is voor verreweg het merendeel van ons helemaal niet zo belangrijk. We leren er weinig over op school tijdens maatschappijleer; de eerste kennismaking met de provincie (als hij al plaatsvindt) is tijdens de verplichtingen op school. Er heerst een algemene desinteresse, niet alleen onder jongeren maar onder riante delen van de bevolking. In 'keiharde jongerentaal': het boeit ons niet zoveel, die provincie. 

Ikzelf zit in de jongerenraad van Overijssel, een fantastisch initiatief vanuit de provincie Overijssel waar jongeren een adviserende rol kunnen invullen voor de provincie. Vaak worden wij uitgenodigd om mee te denken tijdens een vergadering of over een project, omdat wij jongeren een andere manier van denken schijnen te hebben. We zijn vaak wat impulsiever en bekijken de kwesties op een andere manier. Vaak wordt zo'n andere blik positief ontvangen en daarom wil ik proberen het vraagstuk om te draaien.

De vraag die we stellen is: Waarom zijn jongeren belangrijk voor de provincie? 

Dan wordt alles net een beetje anders. Elke dag zie en lees ik wat jongeren ondernemen op lokaal, nationaal maar ook zeker provinciaal niveau. Tevens zie ik tientallen zo niet honderden vrijwilligers zich aanmelden voor projecten op provinciaal niveau. Als voorbeeld neem ik daarvoor een project dat jongeren zeker erg aan het hart ligt: het Bevrijdingsfestival in Zwolle.  Dan valt mij iets op. Er is nog zoveel meer wat we zouden kunnen doen! Er is nog zoveel meer waaraan wij als jongeren zouden willen bijdragen en een enorme grote groep jongeren blijft onbenut. Waarom is dit zo? 

Omdat we onderbenut worden.

Er is een enorme groep mensen die een enorme creatieve potentie bezit. Velen zijn bereid om mee te denken en willen meehelpen. Je hoeft ze maar te vragen.

Dat is mijn oproep aan u, de lezer. Ik hoop te laten zien dat jongeren eigenlijk helemaal niet zo onwillig zijn. Zodra zij het gevoel hebben dat hun meningen serieus genomen worden en hun aanwezigheid op prijs gesteld wordt, voelen zij zich vanzelf medeverantwoordelijk voor het eindresultaat. Wellicht is het nu zo dat de provincie niet heel erg belangrijk voor ons is, maar dat betekent niet dat de provincie niet belangrijk voor ons zal zijn.

Ik hoop dat ik u als lezer heb kunnen inspireren om jongeren te betrekken bij uw volgende project, creatieve sessie, vergadering of bijeenkomst op wat voor kleine manier dan ook. 

Een verloren generatie?

Misschien... Maar alleen als hun kracht en enthousiasme ongebruikt blijft.  

Mark Dzoljic

Lid van de Jongerenraad Overijssel

Carla Visscher, ook lid van de Jongerenraad Overijssel heeft Mark met raad en daad bijgestaan bij het schrijven van deze column. U kunt Mark bereiken voor commentaar, vragen of suggesties via: m.a.dzoljic(@)outlook.com. De Jongerenraad Overijssel is opgericht in 2000 en bestaat uit ongeveer 20 jongeren tussen de 15 en 21 jaar die verspreid zijn over de provincie. Ze komen geregeld bij elkaar om mee te denken over wat er beter kan (voor jongeren) in Overijssel, om evenementen te organiseren en gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen aan de politiek. Meer weten? www.jongerenraadoverijssel.nl

-----------------------------------------------------------------ZON.jpg

Over de 'IPO Zomercolumn': In de ‘IPO Zomercolumn’ wordt vanuit een fris, een
nieuw, of ander perspectief een voor provincies belangrijke dossier belicht. De – speciaal voor deze gelegenheid genodigde –columnist is inhoudelijk betrokken bij en

provinciaal begaan met het dossier. Een overzicht van alle bijdragen aan de 2014 ‘IPO Zomercolumn’ treft u aan op de overzichtspagina.