5 vragen aan... Jan Jacob van Dijk

 

Jan Jacob van Dijk (CDA), Gelderland150519_Jan_Jacob_van_Dijk_LR2.jpg

Portefeuille Vitaal Platteland

“Het is goed dat we als provincies samen werken aan het behartigen van onze belangen richting Den Haag en Brussel. Juist nu we de verantwoordelijkheden op het terrein van  natuur hebben over genomen van het Rijk!”

 
Welke kansen / uitdagingen ziet u als IPO-bestuurder op het gebied van uw portefeuille Vitaal platteland? 
In de afgelopen jaren is vitaal platteland beperkt gebleven tot natuurbeleid. Maar vitaal platteland gaat over meer, onder andere over een toekomstbestendige landbouw. Daar wil ik aan werken.

 

Wat verwacht u van de samenwerking binnen IPO-verband?
Volgens mij wordt het een goede samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect.
 
Wat is uw drijfveer als bestuurder?
Als bestuurder moet je een stapje voor de troepen uitlopen. Iets eerder de problemen, maar ook de kansen zien. En dan samen met anderen deze oppakken.
 
Wat is uw visie op het middenbestuur?
Echt middenbestuur zijn. Dus niet alleen kijken waar we zaken kunnen doen met het Rijk, maar vooral waar we samen met gemeenten kunnen optrekken.
 
Wat moeten 'ze' in Den Haag weten over de provincies?
Provincies zijn een betrouwbare partner en zijn deskundig, maar hebben ook een eigen agenda. De provincie is geen uitvoeringsorganisatie van het rijksbeleid.
 
Wat is – naast Gelderland uiteraard – uw favoriete provincie en waarom?
Dit is een gemene vraag, want op grond waarvan kies je? Mensen, natuur, activiteiten, cultuur, bestuurders, steden? Laat ik hem echt privé beantwoorden: Zeeland. Na strand Horst is dat de beste plek om te windsurfen.