17 miljoen voor toekomstbestendige regionale omroepen

06 december 2016

Staatssecretaris Dekker (OCW, VVD) krijgt van de Kamer in 2017 eenmalig een samenwerkingsfonds van 17 miljoen als stimulans voor de modernisering van de regionale omroepen. De Kamer vindt dit wenselijk, omdat het kabinet heeft besloten het wetsvoorstel modernisering regionale publieke omroep aan te houden.

Het wetsvoorstel heeft ten doel de reorganisatieplannen van regionale omroepen uit te voeren. Het IPO vroeg de staatssecretaris om de bezuiniging van 17 miljoen per 2017 niet door te laten gaan omdat een juridische grondslag voor een verdere efficiencyslag bij de omroepen ontbreekt. Hieraan komt de Kamer nu grotendeels tegemoet.

Het IPO vindt dat het er voor de regionale publieke omroepen vooralsnog goed uitziet met extra geld en ruimte voor onderlinge samenwerking binnen het publieke bestel en met private media. De provincies houden de vinger aan de pols zolang de transitie ‘modernisering regionale publieke omroep’ met bezuiniging gaande is. 

Een meerderheid van de Kamerleden heeft dinsdag 6 december ook ingestemd met het laten uitvoeren van een nieuw onderzoek naar de toekomst van onafhankelijke journalistiek in Nederland. Een onderzoeksopzet volgt voor de zomer van 2017. Volgens de Kamer stellen de snelle ontwikkelingen in het medialandschap de regionale omroepen voor grote uitdagingen. De journalistieke sector staat er in economische zin slecht voor en het medialandschap is fors veranderd onder invloed van digitalisering en internationalisering. Om die reden nam de Kamer moties aan die ten doel hebben de btw op digitale nieuwsproducten te verlagen tot 6% en mediawijsheid op te nemen in de kerndoelen van het onderwijs.


Gerelateerde berichten

Historie, natuur en recreatie: Park Vliegbasis Soesterberg heeft alles

17 september 2018 - Park Vliegbasis Soesterberg is een gebied met een rijke natuur én een rijke historie. Toen de provincie Utrecht het park kocht, wilde ze deze unieke eigenschappen van het gebied optimaal tot bloei laten komen. En hoewel dat moeilijker is dan het lijkt door de continu noodzakelijke afweging tussen natuur, cultuur en recreatie, is het de provincie in samenwerking met de gebiedspartners gelukt om een park te ontwikkelen dat in balans is.
Lees meer

Een passend cultureel aanbod in de eigen regio: een meerwaarde voor ons levensgenot

19 maart 2018 - Op 12 maart jl. presenteerde minister Van Engelshoven de cultuurbrief Cultuur in een open samenleving. Hierin nodigt het kabinet andere overheden uit stedelijke en regionale profielen op te stellen ter voorbereiding op de nieuwe subsidieperiode (start 2021). Een IPO-werkgroep doet al het nodige voorwerk. Actieve regio’s komen hier regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen over het cultuurbeleid. Voorzitter Daphne Wassink: ‘Er is zoveel dynamiek en cultureel talent in de provincies. We willen dit laten zien aan het Rijk én we willen ze hierbij betrekken. Daarom werken we nu in de stedelijke en regionale profielen al een beleidsplan uit voor de nieuwe subsidieperiode.’
Lees meer

Het digitale project Zeeuwse Ankers: leerzaam, verbindend en economisch interessant

23 februari 2018 - Sinds september 2017 is Marc Kocken sectorhoofd Erfgoed en Publiek van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Hij is zeer enthousiast over de Zeeuwse Ankers, een succesvol project waarin met verschillende communicatiemiddelen de verhalen van de provincie Zeeland worden verteld. ‘Prachtig toch, als je via een website of in een tocht langs plaatsen, objecten en erfgoed de geschiedenis van een provincie leert kennen.’ Misschien komt het door zijn archeologische achtergrond dat hij zo geniet van het historische verhaal dat een provincie typeert. En als sectorhoofd bij SCEZ ziet Marc ook de economische component: ‘De provincies spelen daarbij een belangrijke rol’, aldus Marc.
Lees meer