Aan de slag met de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet

18 december 2017

De eerste versie van de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet is klaar! Deze digitale gids is bedoeld voor iedereen die een rol heeft in het nieuwe samenspel rondom de Omgevingswet.
De gids biedt hulp bij het organiseren van samenwerking, geeft inspiratie via persoonlijke praktijkverhalen en biedt handvatten voor de aanpak van problemen.

Ontmoetingen met ondernemers, coöperaties, belangenorganisaties, bestuurders en ambtenaren van verschillende overheden hebben duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan meer inzicht in mogelijke manieren van samenwerking. Er leven veel vragen: Hoe werkt het nieuwe samenspel in de praktijk? Wanneer kan ik op welke manier samenwerking organiseren? Wat doe ik dan en wat kan ik van anderen verwachten?

Vrij in het proces
Samenwerking en participatie zijn belangrijke pijlers binnen de Omgevingswet.
De Omgevingswet schrijft niet voor hoe samenwerking moet plaatsvinden, maar laat overheden zoveel mogelijk vrij om dit proces zelf in te richten. In een vroeg stadium met elkaar samenwerken vergroot de kwaliteit van de oplossingen en zorgt ervoor dat kennis en creativiteit direct op tafel komen.

Om een antwoord te geven op de vele vragen die er leven, is er nu de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet. De basis voor de gids is gelegd door de inbreng van iedereen die bij de Omgevingswet betrokken is. De gids, in co-creatie gemaakt door het Programma Aan de slag met de Omgevingswet, biedt een plek op het internet waar iedereen zijn verhaal kan delen.

Klik hier  voor de Inspiratiegids.

 


Gerelateerde berichten

Wat gebeurt er al op ‘de weg naar’ een circulair Nederland in 2050?

16 april 2018 - Hoe komen we tot een circulaire economie, hoe kunnen we dit gezamenlijk aanpakken, wat zijn de kansen en uitdagingen? Hierover praten de provincies met elkaar op een IPO-bijeenkomst op 26 april. Ook Vereniging Circulair Friesland (VCF) is volop bezig met de transitie naar een circulaire economie. Directeur Houkje Rijpstra vertelt over hun ambitieuze aanpak.
Lees meer

Ook Clemens Cornielje en Willibrord van Beek stoppen als commissaris

16 april 2018 - Niet alleen Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, kondigde vorige week zijn vertrek aan. Ook de commissaris van Gelderland, Clemens Cornielje en de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, maakten bekend dat zij gaan stoppen.
Lees meer

Tweede Kamer in gesprek met Ed Nijpels over Klimaatakkoord

13 april 2018 - Op 11 april was in de Tweede Kamer een technische briefing over het Klimaatakkoord. Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, gaf een uitgebreide toelichting over het proces, de organisatie en de voortgang.
Lees meer