Archiefinnovatie gaat door

02 december 2016

Op 1 december werden de interbestuurlijke programma’s Archief2020 en AIDO (Archief Innovatie Decentrale Overheden) onder grote belangstelling feestelijk afgesloten met de conferentie “Archiefinnovatie gaat door” in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Natuurlijk was tijdens deze manifestatie veel aandacht voor de resultaten en successen van het programma, onder andere de ontwikkelde instrumenten, maar ook de andere manier van denken, die is ontstaan. Dit werd al gelijk bij aanvang duidelijk gemaakt in een forum van bestuurders, waar namens de provincies Han Polman (commissaris van de Koning in Zeeland) aan tafel zat. Als IPO-portefeuillehouder Digitale Overheid is Polman erg betrokken bij dit onderwerp en heeft in dit verband meegewerkt aan een korte film “Op weg naar duurzame toegankelijkheid”, speciaal gemaakt in het kader van deze slotconferentie.

De heer Polman legde de nadruk op het belang van afspraken over standaarden, juist ook om als overheid direct en actief informatie te kunnen ontsluiten. Deze gezamenlijke opgave is niet alleen een kwestie van bedrijfsvoering, maar zeker ook politiek-bestuurlijk van belang.

Hierna was de mogelijkheid om deel te nemen aan één van de tien workshops, waar aspecten van archiefinnovatie ludiek werden behandeld. Onderwerpen als Openbaarheid versus privacy, samenwerking, taal (hetzelfde jargon kan andere betekenis hebben in een andere organisatie) passeerde de revue.

De conferentie eindigde met een spetterende show: “Archiefinnovatie draait doorrrrr…..!”. Aan deze show zaten kopstukken uit de archiefwereld, met als enige buitenbeentje Sjaak Portegies van het IPO. Hij legde de nadruk op de noodzaak archiefinnovatie uit het archiefhoekje te trekken en deed een appèl op de Rijksoverheid om de Rijkscloudomgeving ook ter beschikking te stellen aan medeoverheden om zo alle overheidsinformatie samen te brengen.

Archiefinnovatie draait door.jpg

Het programma is nu afgelopen, maar dit betekent niet, dat het klaar is. De in Archief 2020 en AIDO ontwikkelde instrumenten zullen geïmplementeerd moeten worden. Dat er nu ook bestuurlijke belangstelling is voor dit onderwerp stemt daarbij hoopvol.

Voor welke opgave de overheid staat met betrekking tot archiefinformatie wordt in onderstaand filmpje in een paar minuutjes uit de doeken gedaan:

 

 


Gerelateerde berichten

Gezamenlijke provincies rekenen op vertrouwen kabinet

18 september 2018 - De gezamenlijke provincies pakken graag de handschoen op om in gezamenlijkheid belangrijke maatschappelijke opgaven waar te maken. IPO- voorzitter Theo Bovens: ”Het Kabinet heeft in haar plannen een aantal keren de wil tot samenwerking benoemd. De provincies zijn daar blij mee en rekenen erop dat het kabinet spreekt vanuit het vertrouwen dat we met elkaar in staat zijn om dit op basis van gelijkwaardigheid, als één overheid te verwezenlijken. Dat vertrouwen maken we als provincies graag waar".
Lees meer

Nacht van de integriteit voor dagelijks bestuurders

07 september 2018 - De ‘Nacht van de Integriteit 2018’ komt eraan. Op 26 september spreken de dagelijks bestuurders van decentrale overheden met elkaar en met experts over de vraag hoe zij hun bijzondere verantwoordelijkheid voor de integriteit van het openbaar bestuur goed kunnen vormgeven. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt een inleiding over het thema dat zo belangrijk is voor het vertrouwen van de burger in de overheid.
Lees meer

Zoeken naar statenleden: onbekend maakt onbemind

03 september 2018 - Politieke partijen zijn druk bezig hun kandidatenlijsten op te stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Onbekendheid met het werk van statenleden maakt het niet altijd makkelijk om kandidaten te vinden. “Het is daarom goed dat de provincies dit via een podcastserie of cursus onder de aandacht brengen”, zegt Harold van de Velde, statenlid in Zeeland en voorzitter van Statenlidnu, de vereniging voor statenleden. Ook pleit hij voor een hogere vergoeding voor statenleden.
Lees meer