Archiefinnovatie gaat door

02 december 2016

Op 1 december werden de interbestuurlijke programma’s Archief2020 en AIDO (Archief Innovatie Decentrale Overheden) onder grote belangstelling feestelijk afgesloten met de conferentie “Archiefinnovatie gaat door” in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Natuurlijk was tijdens deze manifestatie veel aandacht voor de resultaten en successen van het programma, onder andere de ontwikkelde instrumenten, maar ook de andere manier van denken, die is ontstaan. Dit werd al gelijk bij aanvang duidelijk gemaakt in een forum van bestuurders, waar namens de provincies Han Polman (commissaris van de Koning in Zeeland) aan tafel zat. Als IPO-portefeuillehouder Digitale Overheid is Polman erg betrokken bij dit onderwerp en heeft in dit verband meegewerkt aan een korte film “Op weg naar duurzame toegankelijkheid”, speciaal gemaakt in het kader van deze slotconferentie.

De heer Polman legde de nadruk op het belang van afspraken over standaarden, juist ook om als overheid direct en actief informatie te kunnen ontsluiten. Deze gezamenlijke opgave is niet alleen een kwestie van bedrijfsvoering, maar zeker ook politiek-bestuurlijk van belang.

Hierna was de mogelijkheid om deel te nemen aan één van de tien workshops, waar aspecten van archiefinnovatie ludiek werden behandeld. Onderwerpen als Openbaarheid versus privacy, samenwerking, taal (hetzelfde jargon kan andere betekenis hebben in een andere organisatie) passeerde de revue.

De conferentie eindigde met een spetterende show: “Archiefinnovatie draait doorrrrr…..!”. Aan deze show zaten kopstukken uit de archiefwereld, met als enige buitenbeentje Sjaak Portegies van het IPO. Hij legde de nadruk op de noodzaak archiefinnovatie uit het archiefhoekje te trekken en deed een appèl op de Rijksoverheid om de Rijkscloudomgeving ook ter beschikking te stellen aan medeoverheden om zo alle overheidsinformatie samen te brengen.

Archiefinnovatie draait door.jpg

Het programma is nu afgelopen, maar dit betekent niet, dat het klaar is. De in Archief 2020 en AIDO ontwikkelde instrumenten zullen geïmplementeerd moeten worden. Dat er nu ook bestuurlijke belangstelling is voor dit onderwerp stemt daarbij hoopvol.

Voor welke opgave de overheid staat met betrekking tot archiefinformatie wordt in onderstaand filmpje in een paar minuutjes uit de doeken gedaan:

 

 


Gerelateerde berichten

Jan Jacob van Dijk over het IBP: ‘Samenwerking is geen keuze’

08 juni 2018 - Samenwerking tussen overheden is geen keuze. “We ontkomen er niet aan. Alleen met samenwerking komen we verder”, zo kijkt Jan Jacob van Dijk naar het interbestuurlijk programma. Van Dijk nam eind mei afscheid als gedeputeerde in Gelderland en bestuurslid van het IPO. We vroegen hem naar zijn visie op het IBP, waarin het IPO met het rijk, VNG en Unie van Waterschappen afspraken heeft gemaakt om samen een aantal grote maatschappelijke opgaven aan te pakken.
Lees meer

Jop Fackeldey namens Flevoland in IPO-bestuur

25 mei 2018 - PvdA-gedeputeerde Jop Fackeldey (Flevoland) is op 24 mei tot bestuurslid van het IPO benoemd. Hij is vanaf nu verantwoordelijk voor de portefeuille Energie.
Lees meer

Wie worden de beste overheidsmanager en -organisatie van 2018?

30 april 2018 - Op 19 november worden de Overheidsawards uitgereikt aan de ‘Beste Overheidsorganisatie van het jaar’ en aan de ‘Overheidsmanager van het Jaar 2018’. Bent of kent u de beste overheidsmanager of organisatie van 2018?
Lees meer