‘Een lastige afweging’ noemt Johan Remkes zijn vertrek bij de provincie Noord-Holland

11 april 2018

Voormalig IPO-voorzitter Johan Remkes stopt als commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Hij legt zijn functie per 1 januari 2019 neer om meer tijd te krijgen voor zijn privéleven, zo schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland en aan minister Kasja Ollongren (BZK). 

Remkes kondigde zijn vertrek dinsdag 10 april aan. Hij doet dit nu al zodat er voldoende tijd is voor het vinden van een opvolger. Zijn opvolger is dan op tijd ingewerkt voor de verkiezingen van de Provinciale Staten die volgend jaar op 20 maart worden gehouden. 

Sinds 1 juli 2010 is Remkes commissaris van de Koning in Noord Holland. Zijn tweede termijn, die hij niet vol zal maken, is zes jaar later in 2016 ingegaan. Remkes is twee maal IPO-voorzitter geweest: de eerste periode was van juni 2011 tot januari 2016, de tweede keer was hij interim-voorzitter nadat Ank Bijleveld in oktober 2017 benoemd werd als minister van Defensie. 

Naast commissaris van de koning en IPO-voorzitter heeft Remkes verschillende functies in het openbaar bestuur vervuld. Zo was hij Statenlid en gedeputeerde in de provincie Groningen. Ook was hij staatssecretaris van het ministerie van VROM in het tweede kabinet-Kok en minister van Binnenlandse Zaken onder kabinet-Balkenende I, II en III. 


Gerelateerde berichten

Welkom in onze IPO-Newsroom

08 oktober 2018 - Voortaan nog sneller en beter op de hoogte zijn van het laatste nieuws van, voor een door de provincies? Meld je dan nu aan op de Newsroom van het IPO. Deze multimediale nieuwsvoorziening vervangt vanaf nu de wekelijkse iPOST. 
Lees meer

Problemen bij grensoverschrijdende samenwerking: oplossing lijkt nabij

01 oktober 2018 - In grensoverschrijdende samenwerking ontstaan regelmatig problemen doordat verschillen in regelgeving van de lidstaten met elkaar botsen. “Dat scheelt acht procent economische groei”, vertelt EU-lobbyist Johanna Neyt in een vooruitblik op de workshop hierover tijdens het IPO-Jaarcongres. 
Lees meer

Gezamenlijke provincies rekenen op vertrouwen kabinet

18 september 2018 - De gezamenlijke provincies pakken graag de handschoen op om in gezamenlijkheid belangrijke maatschappelijke opgaven waar te maken. IPO- voorzitter Theo Bovens: ”Het Kabinet heeft in haar plannen een aantal keren de wil tot samenwerking benoemd. De provincies zijn daar blij mee en rekenen erop dat het kabinet spreekt vanuit het vertrouwen dat we met elkaar in staat zijn om dit op basis van gelijkwaardigheid, als één overheid te verwezenlijken. Dat vertrouwen maken we als provincies graag waar".
Lees meer