‘Een lastige afweging’ noemt Johan Remkes zijn vertrek bij de provincie Noord-Holland

11 april 2018

Voormalig IPO-voorzitter Johan Remkes stopt als commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Hij legt zijn functie per 1 januari 2019 neer om meer tijd te krijgen voor zijn privéleven, zo schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland en aan minister Kasja Ollongren (BZK). 

Remkes kondigde zijn vertrek dinsdag 10 april aan. Hij doet dit nu al zodat er voldoende tijd is voor het vinden van een opvolger. Zijn opvolger is dan op tijd ingewerkt voor de verkiezingen van de Provinciale Staten die volgend jaar op 20 maart worden gehouden. 

Sinds 1 juli 2010 is Remkes commissaris van de Koning in Noord Holland. Zijn tweede termijn, die hij niet vol zal maken, is zes jaar later in 2016 ingegaan. Remkes is twee maal IPO-voorzitter geweest: de eerste periode was van juni 2011 tot januari 2016, de tweede keer was hij interim-voorzitter nadat Ank Bijleveld in oktober 2017 benoemd werd als minister van Defensie. 

Naast commissaris van de koning en IPO-voorzitter heeft Remkes verschillende functies in het openbaar bestuur vervuld. Zo was hij Statenlid en gedeputeerde in de provincie Groningen. Ook was hij staatssecretaris van het ministerie van VROM in het tweede kabinet-Kok en minister van Binnenlandse Zaken onder kabinet-Balkenende I, II en III. 


Gerelateerde berichten

Ook Clemens Cornielje en Willibrord van Beek stoppen als commissaris

16 april 2018 - Niet alleen Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, kondigde vorige week zijn vertrek aan. Ook de commissaris van Gelderland, Clemens Cornielje en de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, maakten bekend dat zij gaan stoppen.
Lees meer

Succesvolle bijeenkomst Statenlidnu in Venlo

06 april 2018 - Donderdagavond 5 april was de eerste regio bijeenkomst van Statenlidnu in Venlo. Alle deelnemers kijken tevreden terug op een interessante avond met gouden tips en een workshop Nepnieuws maken. Zoals een van de aanwezigen het verwoordde: ’Ik ga morgen mijn collega’s vertellen dat ze echt iets gemist hebben. De volgende keer ben ik er zeker weer bij!’
Lees meer

Netwerk Weerbaar Bestuur: voor een veilig en integer politiek werkveld

05 april 2018 - De laatste jaren krijgen politieke ambtsdragers er steeds vaker mee te maken: bedreigingen, intimidatie, integriteitsschendingen en verbaal of fysiek geweld. Dit is onacceptabel, zeker als dit bewust of onbewust hun besluitvorming dreigt te beïnvloeden. Om die reden is het Netwerk Weerbaar Bestuur opgericht; vandaag was de ondertekening van de officiële start. Ook het IPO maakt onderdeel uit van het Netwerk Weerbaar Bestuur.
Lees meer