Inkoopbeleid provincies betaalt zich uit

14 september 2018

Het Rijk heeft een duurzame aanbesteding van telefonie bij regionale overheden - waaronder tien provincies -  genomineerd voor de landelijke MVI KoopWijsPrijs 2018. Deze nominatie wordt uitgereikt aan vijf projecten die op een opvallende en ambitieuze manier vorm en inhoud geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Tot de vijf genomineerden behoort het zogeheten project PT2017. Dit is een samenwerkingsverband tussen tien provincies, 3 omgevingsdiensten en BIJ12. Als collectief hebben zij hun telefonie op een duurzame manier aanbesteed. Bij de aanschaf van nieuwe mobiele telefoons werd het grondstoffengebruik volledig gecompenseerd. Dit gebeurt door afvaltelefoons uit Afrika in te zamelen en ter verwerking aan te bieden bij een gecertificeerde recycler. De gerecycled grondstoffen kunnen weer opnieuw worden gebruikt. De jury van de KoopWijsPrijs noemt deze “circulaire aanbesteding in de telefonie hardware zeer vernieuwend. Door het aantal betrokken organisaties is de impact in potentie groot.”

Naast dit gezamenlijke project is ook een inzending van de provincie Noord-Brabant genomineerd. Hier gaat het om een pilotproject voor ‘biobased’ toepassingen aan de N272 tussen Beek en Donk tot Boxmeer. Biobased materialen zijn hernieuwbare materialen van biologische oorsprong.

Koopwijsprijs
Mede op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Rijksoverheid de KoopWijsPrijs in het leven geroepen om medeoverheden positief te ondersteunen bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van VNO-NCW, MKB Nederland, Natuur & Milieu, NEVI, Social Enterprise NL en MVO Nederland, heeft uit de inzendingen vijf genomineerden gekozen. Op 3 oktober, tijdens het congres Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van de Rijksoverheid, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Gerelateerde berichten

Introductie van de Newsroom

30 september 2018 -
Lees meer

Provincies en vervoerregio’s investeren fors in meer fietsparkeerplaatsen en snelfietsroutes

24 september 2018 - Provincies en vervoerregio’s willen samen met gemeenten de komende jaren 111 miljoen euro investeren om het tekort van 150.000 fietsparkeerplaatsen bij stations zoveel mogelijk terug te dringen. Ook investeren zij tenminste 400 miljoen euro in ruim 600 km aan extra snelfietsroutes. Dat staat in plannen die de organisaties op 22 september ingediend hebben bij staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, naar aanleiding van haar uitvraag voor besteding van de 100 miljoen ‘fietsgeld’ uit het regeerakkoord. Zo investeren decentrale overheden en het Rijk in kansrijke projecten om mensen op de fiets te houden en krijgen.  
Lees meer

‘Meer asfalt is een doodlopende weg’

24 september 2018 - Er gebeurt veel op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit. Het is binnenkort dan ook één van de thema’s tijdens het IPO-jaarcongres in Brussel. Beleidsadviseurs Arnoud Crommelin en Chantal Schoemaker (provincie Gelderland) blikken alvast vooruit op de workshop ‘Slim op weg naar 2030!’. 
Lees meer