Inkoopbeleid provincies betaalt zich uit

14 september 2018

Het Rijk heeft een duurzame aanbesteding van telefonie bij regionale overheden - waaronder tien provincies -  genomineerd voor de landelijke MVI KoopWijsPrijs 2018. Deze nominatie wordt uitgereikt aan vijf projecten die op een opvallende en ambitieuze manier vorm en inhoud geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Tot de vijf genomineerden behoort het zogeheten project PT2017. Dit is een samenwerkingsverband tussen tien provincies, 3 omgevingsdiensten en BIJ12. Als collectief hebben zij hun telefonie op een duurzame manier aanbesteed. Bij de aanschaf van nieuwe mobiele telefoons werd het grondstoffengebruik volledig gecompenseerd. Dit gebeurt door afvaltelefoons uit Afrika in te zamelen en ter verwerking aan te bieden bij een gecertificeerde recycler. De gerecycled grondstoffen kunnen weer opnieuw worden gebruikt. De jury van de KoopWijsPrijs noemt deze “circulaire aanbesteding in de telefonie hardware zeer vernieuwend. Door het aantal betrokken organisaties is de impact in potentie groot.”

Naast dit gezamenlijke project is ook een inzending van de provincie Noord-Brabant genomineerd. Hier gaat het om een pilotproject voor ‘biobased’ toepassingen aan de N272 tussen Beek en Donk tot Boxmeer. Biobased materialen zijn hernieuwbare materialen van biologische oorsprong.

Koopwijsprijs
Mede op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Rijksoverheid de KoopWijsPrijs in het leven geroepen om medeoverheden positief te ondersteunen bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van VNO-NCW, MKB Nederland, Natuur & Milieu, NEVI, Social Enterprise NL en MVO Nederland, heeft uit de inzendingen vijf genomineerden gekozen. Op 3 oktober, tijdens het congres Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van de Rijksoverheid, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Gerelateerde berichten

Welkom in onze IPO-Newsroom

08 oktober 2018 - Voortaan nog sneller en beter op de hoogte zijn van het laatste nieuws van, voor een door de provincies? Meld je dan nu aan op de Newsroom van het IPO. Deze multimediale nieuwsvoorziening vervangt vanaf nu de wekelijkse iPOST. 
Lees meer

EFRO helpt Amsterdam van zonnestroom te voorzien

08 oktober 2018 - Voor provincies staat er de komende tijd het nodige op het spel. Er wordt onderhandeld over de Europese fondsen voor de periode 2021-2027. Het Europese fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) is van groot belang voor onze regionale economische groei en werkgelegenheid. Maar: in hoeverre blijven de bijdragen hieraan vanuit Europa behouden? Het IPO verzamelde voorbeeldprojecten die laten zien hoe waardevol EFRO is als fundamentele pijler onder de regionale economie. Zevende deel van een serie: hoe EFRO Amsterdamse huurders van zonnestroom helpt te voorzien.   
Lees meer

Tevreden met snelle reactie kabinet; zorgen over uitblijven heldere keuzes voor klimaat

08 oktober 2018 - De gezamenlijke provincies zijn tevreden met de snelle reactie van het kabinet op de hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de inhoud van de reactie: het kabinet geeft wel richting, maar heldere kaders blijven uit en veel wordt doorgeschoven naar de tafels. Dat maakt het lastig om per 1 december concrete voorstellen met bijbehorende instrumenteninzet gereed te hebben.  Juist nu is samenwerking nodig om die noodzakelijke concrete uitwerking voor elkaar te krijgen. Wij werken door aan ons aanbod voor de regionale uitwerking in de Regionale Energie Strategieën (RES). En we roepen het kabinet op om mee te denken aan de klimaattafels, aldus de gezamenlijke provincies in een eerste reactie.
Lees meer