IPO blij met visie op rechtspositie politieke ambtsdragers

05 juni 2015

De minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (PvdA), heeft deze week de langverwachte integrale visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers naar de Tweede Kamer gestuurd. Het IPO is blij met deze visie. In het recente verleden zijn er veel losse wijzigingen in de rechtspositie van de CdK’s, gedeputeerden en statenleden doorgevoerd zonder dat hier een duidelijke visie achter leek te zitten. 

In de visie staat dat de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers in principe zo veel mogelijk in lijn zijn met die van werknemers. De bijzondere positie en de staatsrechtelijke verhoudingen brengen echter met zich mee dat de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers soms een bijzondere vorm (moeten) hebben.

Voortvarend
Het IPO hoopt dat de Tweede Kamer deze visie onderschrijft en deze voortaan als richtsnoer zal gebruiken als zij over de rechtspositie van politieke ambtsdragers praat. Het IPO heeft samen met de andere koepels en de bestuurdersverenigingen de Tweede Kamer opgeroepen het gesprek over de visie met hen aan te gaan. Daarnaast gaat het IPO ervan uit dat nu deze visie er ligt, dat een aantal moeizaam verlopende dossiers (zoals de fondsvorming van de Appa) nu weer met voortvarendheid opgepakt zullen worden door het kabinet.

Gerelateerde berichten

Verken de grenzen van integriteit

28 mei 2018 - Rumoer rond het aftreden van wethouders en burgemeesters, waarschuwingen voor ondermijning van het gemeentelijk bestuur, de snelle opkomst van #MeToo en datamisbruik. Integriteit is relevanter dan ooit. De Dag (en Nacht) van de Integriteit staan dit jaar in het teken van de grenzen van integriteit. De dag is toegankelijk voor iedereen die werkt aan de integriteit van de publieke sector. 
Lees meer

Wat vindt u van de cao?

04 mei 2018 - Hoe werkt de cao 2017-2018 in de praktijk? Wat gaat er goed en wat zou in de nieuwe cao aangepast moeten worden?  De cao-partijen willen het graag van u weten. Daarom hebben het IPO en de vakbonden AVV, CMHF, CNV en FNV  een enquête opgesteld. Uw reactie wordt heel erg op prijs gesteld. Wij hopen op een hoge respons!
Lees meer

Nieuwe meting naar agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers

31 januari 2018 - Vanaf februari 2018 wordt een nieuwe meting van de Monitor Agressie en Geweld uitgevoerd. I&O Research voert dit onderzoek voor de derde opeenvolgende keer uit in opdracht van het ministerie van BZK. De uitkomsten geven inzicht in de trends rond slachtofferschap, preventie en aanpak van de daders. 
Lees meer