Jaarcongres 2016: provincies pakken de ruimte

06 oktober 2016

In haar eerste jaarrede als IPO-voorzitter gaf Ank Bijleveld-Schouten alvast een boodschap, mét concreet aanbod, mee aan het nieuwe kabinet: "De provincie is een ‘krachtige, onmisbare bestuurslaag die veel te bieden heeft." Zij sprak deze woorden tijdens het IPO-jaarcongres op 5 oktober in Nijmegen. Het thema was 'Pak de ruimte'. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) pakte tijdens het jaarcongres de ruimte om zijn waardering voor het middenbestuur uit te spreken. 

"We zijn geen sexy bestuurslaag, maar wel nuttig en goed functionerend", hield Bijleveld de circa 400 congresdeelnemers voor. In een aantal grote opgaves, waarvoor Nederland zich gesteld ziet, spelen provincies een belangrijke rol. Ze verwees daarbij in haar toespraak onder andere naar de energietransitie en de regionale economie, met als concreet voorbeeld de retaildeals die de provincies later op de middag in Den Haag sloten met het Rijk.  

Acquired taste 
Ook minister Plasterk ziet een grote rol voor het middenbestuur. "De provincie is de bestuurslaag die het dichtst bij de regio’s ligt. De toekomst ligt bij de regio's", aldus de minister in zijn toespraak op het jaarcongres. Hij sprak zijn waardering uit voor het middenbestuur: "Waardering voor het middenbestuur is 'acquired taste'. De provincies hebben de afgelopen periode veel indruk op mij gemaakt. Jullie hebben de afgelopen tijd laten zien dat jullie er zijn als het erop aankomt en echt het verschil kunnen maken." Hij prees onder andere de schouder-aan-schouderaanpak bij de vluchtelingencrisis en ook de samenwerking bij de proeftuinen die zijn gestart in het kader van het rapport Maak Verschil van de Studiegroep Openbaar Bestuur.  In het licht van dat rapport gaf de minister ook aan dat 'blauwdrukdenken' niet meer van deze tijd is - verwijzend naar de eerdere opschalingsplannen voor provincies.  
toespraak ank jaarcongres 2016.jpg
 
Aanbod
Tijdens het plenaire deel van het congres presenteerde IPO-bestuurder en Utrechtse gedeputeerdeBart Krol ook het aanbod aan minister Melanie Schultz- van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om via de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) samen de toekomst van Nederland vorm te geven. De provincies spreken via het aanbod af dat ze in 2050 energieneutraal zijn. Ook een steviger aanpak van winkelleegstand staat de komende jaren op de provinciale agenda’s.  
 interview bart krol jaarcongres 2016.png
Workshops 
Na het plenaire deel gingen de deelnemers uiteen voor diverse workshops rond het thema 'Pak de ruimte'. Zo gaf een journalist van De Gelderlander tips over hoe provincies kunnen zorgen dat hun berichten goed worden opgepakt door de media en gaven specialisten uitleg over de Omgevingswet en de gevolgen van die wet voor provincies. Ook waren er een aantal excursies in de stad Nijmegen op het gebied van retail en innovatie.   Aan het einde van het congres droeg de Gelderse gedeputeerde en plaatsvervangend  commissaris van de Koning  Jan Markink het 'congresstokje' over aan Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe. Tot volgend jaar in Drenthe!   

Lees hier de volledige jaarrede van IPO-voorzitter Ank Bijleveld Schouten.   

toespraak plasterk jaarcongres 2016.pngMinister Minister Plasterk: "Ik zie een grote rol voor het middenbestuur".

proeftuin.jpg

Spelenderwijs aan de slag met de proeftuinen rond het rapport 'Maak Verschil' tijdens één van de workshops.

tichelaar.jpg

Gelderse gedeputeerde en plaatsvervangend commissaris van de Koning  Jan Markink draagt de organisatie van het IPO-Jaarcongres over aan Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe. 

 


Gerelateerde berichten

Provincies lanceren podcastserie voor aspirant statenleden

16 augustus 2018 - “Wat doet een statenlid? Is het iets voor mij? Wat kun je ermee bereiken? Kan ik het combineren met mijn werk en privéleven?” Statenleden tussen de twintig en veertig jaar vertellen in een podcastserie wat erbij komt kijken om provinciaal statenlid te zijn en waarom zij zich verkiesbaar stelden.
Lees meer

‘Ook als commissaris wil ik een burgervader zijn’

27 juli 2018 - Andries Heidema is sinds 11 juli commissaris van de Koning in Overijssel. Jarenlang was hij burgemeester en ook als commissaris wil Heidema een soort burgervader zijn.” We leven in een samenleving waarin veel mensen met onzekerheden te maken hebben. De grootste uitdaging is om mensen zich thuis te laten voelen.”   
Lees meer

IPO-jaarcongres 2018 over het Europa van de regio’s

09 juli 2018 - ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’. Dit is het thema van het IPO-jaarcongres 2018, dat op 11 en 12 oktober in Brussel gehouden wordt. Het congres gaat over de thema’s waar we, als provincies, inspraak en invloed willen hebben op het beleid dat in de Europese Unie wordt gemaakt.  
Lees meer