Samenwerken centraal tijdens eerste Slag-sessie

03 juli 2017

Op donderdag 29 juni organiseerde het Programma Aan de slag met de Omgevingswet de eerste Slag-sessie van het tweede kwartaal. De aftrap van deze nieuwe  reeks, vond plaats in Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch. Naast programmamanagers en projectleiders waren er dit keer ook  veel HR-medewerkers en -managers van de partij. Samenwerken was namelijk het thema.

Voor ongeveer de helft van de 40 deelnemers was het de tweede keer dat zij een Slag-sessie bijwoonden. Marije Ploeg, accountmanager bij het ministerie van Binnenlandse Zaken: “Vorig kwartaal bezocht ik ook een sessie. Ik vind het belangrijk om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet. De voorbeelden die ik vandaag hoor, deel ik met de gemeenten die ik spreek.” De meeste HR-medewerkers en –managers lieten voor het eerst hun gezicht zien. Voor hen bleek dit vooral een manier om informatie op te halen over de toekomstige wet en de impact op de HR van hun organisatie. En om uitgebreid te discussiëren met collega’s.

Workshops
De aanwezigen konden meedoen aan vier verschillende workshops: ‘Onderweg met de Omgevingswet’, ‘Investeer in regionale samenwerking’, ‘1 Omgeving, 1 wet: 1 loket!’ en  ‘Projectleiders en HR-adviseurs samen aan de slag’. Niet luisteren, maar meepraten, zélf nadenken, elkaar helpen; deze ingrediënten vormden het recept voor alle workshops.
 
Slagsessie 29 juni 2017 (002).jpg
 
Organisatie als zeilschip
Zo daagden Anouk Baving en Gelinde Groeneveld de workshopdeelnemers uit om hun organisaties op een creatieve manier te analyseren. Zij gebruikten het zeilschip als metafoor. Op een vel aan de muur beschreven de deelnemers onder andere wat helpt om dit schip voort te laten bewegen en wat juist afremt. Alles in het licht van de Omgevingswet. Dat leverde interessante inzichten op. “De Omgevingswet geeft ons de vrijheid om met gezond verstand beslissingen te nemen. We kunnen ons niet meer verschuilen achter de zeilen”, vatte een van de deelnemers treffend samen.

 

 


Gerelateerde berichten

Friesland presenteert zich op het Plein: “Wij willen hét voorbeeld zijn”

19 januari 2018 - Eind januari gaat het jaar van Culturele Hoofdstad Leeuwarden Fryslân (LF2018) officieel van start. Als voorproefje op de festiviteiten presenteerde de provincie Fryslân zich afgelopen dinsdag en woensdag op het plein in Den Haag. Op dinsdag kreeg de Haagse politiek het ‘Pleit fan Fryslân’ aangeboden door een Friese delegatie. Het ‘Pleit’ onderstreept het belang van kunst en cultuur en onderschrijft dat cultuur de motor van vernieuwing is. 
Lees meer

Provincies vragen om voortzetting EU investeringsfondsen in nieuw MFK

18 januari 2018 - Bert Pauli, gedeputeerde van provincie Noord-Brabant en IPO-voorzitter regionale economie, vroeg Euro Commissaris Oettinger ook in het nieuwe MFK de EU investeringsfondsen voor Nederland te behouden. Hij vroeg tevens de Tweede Kamerleden om oog te hebben voor het fundamentele belang van EFRO-middelen. Ter illustratie bood hij de Euro Commissaris en de Tweede Kamerleden een flyer aan met inspirerende innovatieve voorbeelden uit de regio’s.  
Lees meer

Vijf transitieagenda’s schetsen contouren voor circulaire samenleving in 2050

16 januari 2018 - Op maandag 15 januari nam staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) tijdens de start van de week van de circulaire economie namens het kabinet de vijf transitieagenda’s in ontvangst die de contouren schetsen voor een circulaire Nederlandse samenleving in 2050. Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van provincie Flevoland, benadrukte het belang van de rol van de provincies als decentrale overheid hierin. 
Lees meer