Wat moet en mag de integere ambtenaar?

01 november 2017

De integriteit van politieke ambtsdragers staat volop in de publieke belangstelling: vermeende affaires worden geopenbaard, declaraties worden doorgespit en (familie-)banden worden in kaart gebracht. Door de snelheid van de sociale media kan de reputatie van een politiek ambtsdrager in één enkele dag verwoest zijn. Hoe ga je om met het vergrootglas op integriteit? Wanneer is er sprake van integritisme? Welke ruimte biedt je een volksvertegenwoordiger voor een tweede kans na een (vermeend) integriteitsincident?

Over deze vragen vindt op 28 november het integriteitsdebat ‘Integriteit in de avond’ plaats. Het debat is exclusief voor volksvertegenwoordigers en griffiers. Zij worden begeleid door prof. dr. Zeger van der Wal (hoogleraar Ien Dales leerstoel). Op deze avond kunnen volksvertegenwoordigers van gedachten wisselen over integriteitsvraagstukken en kunnen zij inspiratie opdoen bij sprekers uit wetenschap en praktijk.

De avond wordt georganiseerd op initiatief van het CAOP in samenwerking met oa. het IPO, de VNG, de Unie van Waterschappen, de vereniging StatenlidNU en de Vereniging van Griffiers.

Meer informatie over de bijeenkomst kunt u hier vinden. 

 


Gerelateerde berichten

Nieuwe meting naar agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers

31 januari 2018 - Vanaf februari 2018 wordt een nieuwe meting van de Monitor Agressie en Geweld uitgevoerd. I&O Research voert dit onderzoek voor de derde opeenvolgende keer uit in opdracht van het ministerie van BZK. De uitkomsten geven inzicht in de trends rond slachtofferschap, preventie en aanpak van de daders. 
Lees meer

Participatieverhalen uit de provincies: de mens achter de ’garantiebaan’

20 december 2017 - Op 18 december 2017, tijdens een themadag Garantiebanen, vond de uitreiking plaats van het eerste exemplaar van het boekje: Een prima prestatie: Participatieverhalen uit de provincies. In de publicatie wordt een uniek beeld van de mens achter de garantiebaan geschetst: een baan voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De sector provincies stond met de Banenafspraak aan de lat voor het realiseren van 340 fte garantiebanen voor 2024. Een succesvol traject, wat ook blijkt uit de verhalen.
Lees meer

Vanaf 2020 geldt het privaat arbeidsrecht voor de meeste ambtenaren

04 december 2017 - Voor de meeste ambtenaren geldt straks het private arbeidsrecht, net als voor werknemers in het bedrijfsleven nu al het geval is. Dit staat in de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Het plan is dat de wet ingaat op 1 januari 2020. 
Lees meer