Governments Building Den Hague T20 Qzvobk Warmte Filter

Transform.Hackathon

31 oktober 2022 Hoe transformeren we ons centrale energiesysteem naar een decentraal systeem van elkaar versterkende energienetwerken? Wat voor wetgeving is daarvoor nodig? En hoe ziet het economische model van dit nieuwe duurzame energiesysteem eruit? Van 31 oktober tot en met 2 november 2022 gaan meer dan 200 ontwerpers, beleidsmakers, hackers, kunstenaars en pioniers werken samen 48 uur lang aan de versnelling van het nieuwe energiesysteem tijdens Transform.Hackathon. Hét event op systeeminnovatie in de Nederlandse energiesector.

Hét event

Transform.Hackathon is een evenement waar beleidsmakers, hackers, ontwerpers, kunstenaars, bouwers, pioniers en verhalenvertellers 48 uur bij elkaar komen om nieuwe modellen en concepten te bouwen voor het energiesysteem van morgen.

Het zal een creatieve speeltuin zijn om te experimenteren en samen te creëren. Een unieke plek waar we met maximaal 200 deelnemers in teams een beslissende bijdrage kunnen leveren aan het energiesysteem van morgen. Een veilige, creatieve hub, waar bestaande gedachtenpatronen worden doorbroken, nieuwe perspectieven worden aangeboden en vooral nieuwe samenwerkingen worden vormgeven.

Transform.Hackathon is erop gericht om nieuwe oplossingen, prototypes en processen te ontwikkelen die dit toekomstperspectief mogelijk maken. In 48 uur ga je als deelnemer bouwen aan deze oplossingen met de challenge owners die dit willen en kunnen mogelijk maken. De challenge owners  gaan met jou en de andere deelnemers  in co-creatie bouwen aan die oplossing. Samen met het team van Transform.Hackathon  bieden zij experts, kennis, data en een omvangrijk netwerk aan. Na de hackathon staan zij klaar om kansrijke proposities verder te ondersteunen naar nieuwe startups, scale ups, co-creatie projecten, pilots en gezamenlijke dienstverlening. Dit noemen we het Impact.Booster Programma. Transform.Hackathon kent geen winnaars! Oplossingen die volgens de jury voldoen aan de toelatingscriteria worden op genomen in het Impact.Booster Programma. 

We gaan het systeem hacken door het alternatief mogelijk te maken! Dit is geen software hackathon maar een hackathon gericht op systeeminnovatie op belangrijke uitdagingen in de energietransitie. Wij zoeken jou als deelnemer als je je herkent in een van onderstaande kenmerken:

  • snel kan schakelen en van probleem naar idee kan komen in 48 uur;
  • een creatieve of beeldende geest hebt, die oplossingen kan vervatten in een beeld, concept of ontwerp;
  • Systeemkennis hebt van het energiesysteem, of kennis hebt van financiële, bestuurskundige of ruimtelijke modellen;
  • Je een startup kent/bent met een propositie die hier op aansluit;
  • ideeën in 48 uur naar een eerste digitale prototype kan verwerken  (worldbuilders, coding, modellering, GIS kaarten etc.) of fysiek (peer2peer aansturing tussen 2 objecten, maquette, tools/ instrumenten, producten etc.).

Waarom meedoen?

  • Samen ontwerpen en bouwen aan een systeem dat wél werkt met mensen die net als jij zien dat het anders kan, anders moet.
  • 48 uur exposure van jouw skills, ideeën, talenten, oplossingen aan een heel waardevol netwerk van mensen die middenin de energietransitie staan, invloed hebben, klanten hebben, wetten maken, beleid bepalen, grote investeringen doen in het energiesysteem én ook nog klaar zijn voor verandering op systeemniveau, omdat zij weten dat het huidige model niet langer meer werkt. Jullie oplossingen worden dus ontvangen in een omgeving die er ook echt iets mee kan, én wil.
  • Impact.Booster: de challenges zijn er niet voor niets. Dit zijn echte problemen waar nu echte oplossingen voor worden gezocht. Dat betekent dat jullie oplossing als deze de totstandkoming van de Wereld van B bespoedigt zeker kan rekenen op steun van challenge owners en andere betrokkenen bij de hackathon. Wij willen namelijk samen met jullie impact maken. Dat houdt niet op op 2 november, dan begint het pas!
  • De andere deelnemers: velen van ons hebben zich alleen gevoeld in onze visie, ideeën, oplossingsrichtingen voor het energiesysteem. Wij willen een grote ruimte vullen met mensen die al bezig waren met het nieuwe energiesysteem, en dat nu samen kunnen doen. Onder de deelnemers leeft een schat aan inzicht, kennis, ervaring, ideeën, die ook jullie verder kunnen helpen, en vice versa
  • Persoonlijke transformatie: Transform.Hackathon heet niet alleen zo omdat wij samen het energiesysteem transformeren, het gaat ook om persoonlijke transformatie. 48 uur lang in een dergelijke omgeving aan het werk zijn met elkaar is superintensief en de reis zal pieken en dalen kennen. Een dergelijke reis brengt veel. Misschien weet je hierna wel veel beter wat je wilt (of juist niet) bijdragen aan de wereld. Misschien weet je beter wat voor werk je wilt doen en in welke vorm.

Van model tot echte oplossing

De challenge owners gaan na Transform.Hackathon aan de slag om de modellen, concepten of prototypes daadwerkelijk op te nemen in de dagelijkse praktijk van de energietransitie. Met een deelname aan Transform.Hackathon bouw je dus daadwerkelijk aan het energiesysteem van morgen!

Challenges en teams

Als deelnemer aan Transform.Hackathon werk je in een team aan een van de vier challenges. De teams krijgen een diverse samenstelling, zodat in elk team een breed scala aan talenten, kennis en vaardigheden aanwezig is. In de aanloop naar de Hackathon organiseren we workshops en matchingevents waar de teams worden samengesteld en teamleden elkaar alvast kunnen leren kennen.

Bij aanmelding kun je aangeven aan welke challenge je het liefste zou werken. De challenge-owners, de Jedi’s (experts op diverse gebieden) en de coaches staan de teams met raad en daad bij.

Inspiratie

Tijdens de Hackathon organiseren we op een paar momenten een inspirerende break: een TED-talk, short movie of een korte theatervoorstelling. Laat je verrassen en inspireren om vooral out-of-the-box te denken en te werken.

Locatie

De locatie is Fort Voordorp in Groenekan, nabij Utrecht. Wij verzorgen de vegetarische catering, zowel overdag als ’s avonds en (voor de liefhebber en dyhard hacker) ’s nachts. Er zijn breakout rooms en plekken waar je even kunt rusten. Liever niet hele nachten doorhalen? Geen probleem, ga dan ’s avonds naar huis of boek een hotel in de buurt.

Meer informatie is de vinden via deze link.

meld je hier aan