IDA WEBINAR INNOVATIE REEKS #4 Tekengebied 1

Webinar IDA Innovatie Reeks #4 10.00 - 11.00 uur

19 november 2021 Het vierde webinar uit de Innovatie Reeks. Tijdens deze reeks verdiepen we ons op een interactieve manier in een innovatief onderwerp. Deze week gaan we in gesprek over het hoe en waarom van ethiek en de rol van ethiek als we het hebben over innovaties.

Wanneer we het hebben over innovatie, dan denk je misschien niet als eerste aan ethiek. Toch is ethiek een belangrijk onderdeel van het innovatieproces en met de toenemende technische mogelijkheden zal het in de toekomst des te belangrijker worden. Hoe staan innovatie en ethiek in verhouding tot elkaar? Kan het hand in hand gaan of hebben we te maken met een spanningsveld?

Op vrijdag 19 november gaan we met elkaar in gesprek over de relatie van ethiek en innovatie. Waarom is ethiek belangrijk voor je innovatieproces en hoe kun je hier vervolgens mee aan de slag gaan? Daniël Tijink van ECP zal ons meer vertellen over begeleidingsethiek. Begeleidingsethiek ziet techniekethiek als een begeleider van technologie in de samenleving en niet als een beoordelaar. Het gaat om de hoe-vraag in plaats van de of-vraag. De aanpak is een participatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie in de praktijk op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. De aanpak leidt tot handelingsopties voor de technologie, voor de omgeving waarin die wordt toegepast en voor de mensen die ermee te maken hebben.

Aan de hand van een bestaande casus uit Provincie Overijssel verdiepen we ons in het proces dat zij hebben doorlopen en gaan we in gesprek over de belangrijke aspecten die ze hebben meegenomen. Welke lessen hebben zij geleerd en wat kunnen wij hiervan leren? Hoe kunnen we met elkaar ethiek inbedden in onze organisatiestructuur?

Wil je zelf via de chat meepraten over dit onderwerp? Of heb je vragen die je aan onze tafelgasten wilt stellen? Zorg er dan voor dat je erbij bent volgende week!

Ken jij iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in deze innovatiesessie? Stuur deze uitnodiging vooral door naar collega's en kennissen! Als hij of zij voortaan alle mails over de IDA Innovatiereeks zelf wil ontvangen inclusief de links naar de webinar schrijf je dan in via deze link.

Agenda                          Live sessie