Een close-up van twee personen die aan het werk zijn op een laptop en een computer
  • Home
  • Nieuws
  • Advies over het gebruik van ChatGPT in provincies

Advies over het gebruik van ChatGPT in provincies

05 juli 2023 Is het verantwoord om ChatGPT te gebruiken bij het opstellen van beleid? De opkomst van generatieve AI zoals ChatGPT, roept steeds meer belangrijke vragen op, ook binnen provincies. Vandaag publiceert de Interprovinciale Ethische Commissie een advies over het gebruik van generatieve AI in provinciale werkzaamheden. In dit advies worden de diverse ethische aspecten van generatieve AI belicht en in hoeverre deze overeenkomen met de waarden die provincies uitdragen. De Ethische Commissie benadrukt in haar advies terughoudendheid en een zorgvuldige afweging ten opzichte van andere belangen binnen de provinciale taken.
Meer weten Thema's

Naast de publicatie van dit advies vond er woensdag 5 juli een drukbezocht webinar plaats, waarin een panel bestaande uit leden van de ethische commissie en collega's van provinciale organisaties met elkaar in gesprek gingen over het gebruik van instrumenten zoals ChatGPT.

De Interprovinciale Ethische Commissie is opgericht op 16 januari 2023. Haar taak is om bestuurders te adviseren over ethische vraagstukken die voortkomen uit het gebruik van digitale technologie, algoritmes en data in provinciale kwesties.

Aangezien zowel technologie als de uitdagingen waar provincies voor staan voortdurend in beweging zijn, kunnen ethische overwegingen in de loop der tijd veranderen. Daarom zal de ethische commissie haar verkenningen en adviezen regelmatig herzien. U kunt de adviezen van de Ethische Commissie vinden op de website van het Interprovinciaal Overleg.

Webinar ChatGPT: verantwoord gebruik binnen de provincie

Als de onderstaande video niet zichtbaar is, verander dan uw cookie voorkeur naar 'alle cookies toestaan' via deze link of bekijk de video direct op Youtube.