800 Betonakkoord
  • Home
  • Nieuws
  • Duurzaam beton is de nieuwe norm voor provinciale bouwprojecten.

Duurzaam beton is de nieuwe norm voor provinciale bouwprojecten.

05 november 2020 Op 5 november 2020 tekent het IPO het Betonakkoord. Hiermee laten de gezamenlijke provincies zien dat zij streven naar verduurzaming in de betonketen. In 2030 moet het gebruik van beton 30% minder CO2 opleveren. Eerder sloten organisaties als Heijmans, BAM, TU Delft en meerdere ministeries zich al aan bij het Betonakkoord.
Meer weten Thema's Dossiers

Bouwwerkzaamheden van HOV ’t Gooi in Hilversum. Het project won de Duurzame Parel, een initiatief van Duurzaam GWW. Het project wist 50% van de milieubelasting te reduceren op alle onderdelen.

Op 5 november 2020 tekent het IPO het Betonakkoord. Hiermee laten de gezamenlijke provincies zien dat zij streven naar verduurzaming in de betonketen. In 2030 moet het gebruik van beton 30% minder CO2 opleveren. Eerder sloten organisaties als Heijmans, BAM, TU Delft en meerdere ministeries zich al aan bij het Betonakkoord.

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. In Nederland gebruiken we jaarlijks 14 miljoen m3 beton. Deze hoeveelheid beton is goed voor 1,7% van de totale CO2 uitstoot van Nederland. Daarom is het verduurzamen van de betonketen een belangrijke stap.

In het Betonakkoord staan afspraken over de doelen en ambities van de keten. In 2030 moet de betonketen 30% minder CO2 uitstoten en vrijkomend beton 100% hergebruiken.

Ook provincies zijn opdrachtgevers van bouwprojecten waar beton wordt gebruikt. Door het Betonakkoord te tekenen gaan provincies een bijdrage leveren aan het verder verduurzamen van de bouw. Eerder sloot het IPO aan bij het Klimaatakkoord en het Grondstoffenakkoord. Het tekenen van het Betonakkoord is dus een logische volgende stap.

Op 5 november tekent het IPO tijdens de eerste sessie van vier digitale ‘betonochtenden’ het Betonakkoord.

Bekijk het verhaal in de video hieronder.