Jaap Smit
  • Home
  • Nieuws
  • Jaap Smit nieuwe voorzitter samenwerkende provincies

Jaap Smit nieuwe voorzitter samenwerkende provincies

20 mei 2021 Het bestuur van het Interprovinciaal Overleg (IPO) draagt Jaap Smit voor als haar nieuwe voorzitter. De Algemene Vergadering heeft de voordracht goedgekeurd

Jaap Smit is Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Met het voorzitterschap van Jaap Smit zijn de samenwerkende provincies weer op volle sterkte om te werken aan een krachtig groen herstel van Nederland. 

Het herstel na de covid-pandemie is de eerste opgave voor de Nederlandse samenleving en vraagt veel van alle overheden samen. Het herstelplan van de gezamenlijke provincies voor de regionale economie en de boodschap “Krachtig Groen Herstel” vormen de kern van de provinciale bijdrage.

“Met een krachtig groen herstel nemen we als provincies de verantwoordelijkheid. We verbinden ons aan de grote opgaven waar Nederland nu voor staat. Wij zetten de stap die nodig is op een schaal die bij ons past. We nodigen andere overheden uit zich daaraan te verbinden. Dan kunnen we samen de klus klaren.  Zonder provincies lukt het niet. Hier met plezier aan werken en richting geven, is mij op het lijf geschreven!“ aldus de kersverse voorzitter Jaap Smit.  

Een stevige en overtuigende stem van de samenwerkende provincies is nu van groot belang. Het bestuur ziet in Jaap Smit de ervaren en ferme bestuurder die een scherpe visie heeft op bijdrage en rol van de provincies in de Nederlandse samenleving. Hij is iemand die gelooft in de kracht van de samenwerking, tussen provincies, tussen overheidslagen en met andere partijen. Volgens het bestuur biedt de mix van leiderschapskwaliteiten de juiste match met deze fase.  

De provincies moesten op zoek naar een nieuwe voorzitter na het vertrek van Theo Bovens als Gouverneur in de provincie Limburg. Tijdelijk werd de functie waargenomen door de Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland Han Polman. De ambtsgebonden functie is onbezoldigd. De nieuwe voorzitter is voor onbepaalde tijd benoemd door de Algemene Vergadering. De Algemene Vergadering bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers uit de twaalf provincies. Jaap Smit is met in gang van 1 juni in functie. 

Bekijk hieronder het filmpje met onze nieuwe voorzitter Jaap Smit.