Meerdere wolkenkrabbers die met elkaar verbonden zijn door datalijnen
  • Home
  • Nieuws
  • Provincies openbaren alle locaties van sensoren in de fysieke leefomgeving

Provincies openbaren alle locaties van sensoren in de fysieke leefomgeving

01 februari 2023 Op woensdag 1 februari lanceerden de gezamenlijke provincies het Sensorregister. In het register kunnen overheden al hun sensoren in de openbare ruimte op één centrale plek registreren en beheren. Hierdoor ontstaat een overzicht waar alle sensoren in de openbare ruimte zich bevinden en met welk doel. In het kader van transparantie krijgen naast overheden ook inwoners toegang tot deze informatie.
Meer weten Thema's

Steeds vaker krijgen overheden de vraag waar en waarom sensoren in de openbare ruimte hangen. Provincies vinden dan ook dat iedereen moet kunnen zien, welke sensoren, waar in de openbare ruimte, welke gegevens met welk doel verzamelt. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf in haar advies voor smart cities eerder al aan dat een sensorregister een wenselijke volgende stap is. Het Sensorregister geeft gehoor aan de deze oproep.


Op dit moment ligt de infrastructuur van het register klaar. Alle betrokken partijen, waaronder de provincies Utrecht en Noord-Brabant, zullen het register de komende tijd vullen met hun gegevens. De provincies Utrecht en Noord-Brabant starten als eerste met het register. Het is de bedoeling dat alle provincies op den duur volgen. Een landelijk sensorregister is ook in ontwikkeling, het provinciale register is daar een voorloper van. Op het moment dat het landelijke register af is, zullen de provincies daar gebruik van maken. Het provinciale sensorregister is gebouwd en wordt beheerd door WeCity en meer informatie over het register is te vinden via: www.wecity.nl/nl/sensorregister