vier bussen wachten bij een bushalte naast het station

Tweede Kamer neemt OV serieus

21 september 2023 De provincies zijn blij en opgelucht dat de motie Bikker is aangenomen waarin structureel 300 miljoen euro wordt geregeld. Daarmee kunnen de prijsverhogingen in het OV worden voorkomen.

Vorige week bleek dat er in het openbaar vervoer bijna 12% prijsverhogingen door zouden moeten voeren. De bus en tram zouden zo duur worden dat mensen er geen gebruik meer van zouden kunnen maken. Het OV zou dan nog meer onder druk zou komen te staan. Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het OV er weer bovenop te helpen.

Wel kijken de provincies met zorg uit naar de herberekening van de vergoeding voor de OV-studentenjaarkaart door het ministerie van OCW in november. Door lagere studentenaantallen dreigt dat een strop van 200-260 miljoen te gaan worden. Dat moet echt voorkomen worden.

 

Alle politieke partijen hebben het OV hoog in het vaandel staan. We hopen er dan ook op dat met het nieuwe kabinet er echt een nieuwe impuls gegeven kan gaan worden aan het OV en we door bijvoorbeeld een groenticket en afschaffing van de BTW op vervoersbewijzen weer méér mensen in de bus en tram kunnen verwelkomen.