
Van links naar rechts: Jeroen Haan (Unie van Waterschappen), Roy Meijer (NAJK), Ina Adema (IPO), Gert Koopmans (LTO Nederland), Pieter Jan van der Schans (VNG)
IPO-voorzitter Ina Adema: “Nederland wil vooruit. We moeten snel stappen zetten om de natuur te herstellen en ondernemers snakken naar duidelijkheid en perspectief voor de toekomst. We markeren met deze bouwsteen een belangrijke stap die we samen willen zetten. Wij roepen op tot een gezamenlijke tafel voor de uitwerking om dit pakket in te richten, zodat er zo snel mogelijk een compleet en doorgerekend totaalpakket ligt.”
Het plan dat vandaag is gepresenteerd voegt belangrijke elementen toe aan het startpakket van het kabinet. Alle sectoren leveren een substantiële bijdrage aan de stikstofdaling, waarbij de land- en tuinbouw zich hard maakt voor een doelstelling van 42-46% emissiereductie in 2035. De initiatiefnemers verbinden zich aan afrekenbare stikstofreductiedoelen op sector- en bedrijfsniveau. Door doelen te stellen worden ondernemers die al veel hebben geïnvesteerd in de vermindering van stikstofuitstoot beloond. Agrarische ondernemers krijgen de tijd, de middelen en de ruimte om hieraan te voldoen, met een afrekenbaar tussendoel in 2030. Hiervoor zijn landelijke regelingen nodig om te kunnen innoveren, afschalen, verplaatsen of op te kopen.
LTO-voorzitter Ger Koopmans: “Wij zijn bereid om onze bijdrage te leveren aan de benodigde stikstofreductie, maar hebben dan wel langjarige duidelijkheid en handelingsperspectief nodig. Met dit plan kunnen boeren en tuinders eindelijk weer investeren in innovatie en verduurzaming van het bedrijf. En PAS-melders en interimmers kunnen gelegaliseerd worden.”
NAJK-voorzitter Roy Meijer:” Jonge boeren en tuinders willen door, en daarom willen ze werken aan een oplossing, maar dat kunnen ze niet alleen. We zijn daarom blij dat we zowel alle provincies als gemeenten als waterschappen hebben kunnen overtuigen van onze inhoud. Ze steunen onze positie en versterken daarmee de toekomstgerichte belangen van jonge boeren en tuinders in Den Haag.”
Voor 2-5 zeer kwetsbare natuurgebieden komen er verplichte maatregelen en voor de overige Natura 2000-gebieden geldt tot 2030 een vrijwillige aanpak. Levert dat onvoldoende op dan komen ook hier verplichte maatregelen in beeld. Ondernemers bepalen zelf hoe ze de doelen bereiken, bijvoorbeeld via innovaties zoals vernieuwde stalsystemen. Het vertrekpunt van provincies is vrijwillig waar het kan en dwingend waar het moet.
VNG-voorzitter Sharon Dijksma: “Met deze bouwsteen zetten we een belangrijke stap om Nederland weer in beweging te krijgen. Door stikstofreductie en natuurherstel hand in hand te laten gaan met economische ontwikkeling, kunnen op termijn weer vergunningen worden verleend en kan de natuur worden hersteld. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden, de landbouwsector én de Nederlandse economie en samenleving als geheel.”
In aanloop naar september brengen provincies samen met natuurbeheerders in beeld welke aanvullende maatregelen en instrumenten nodig zijn. Waarbij intensivering van natuurbeheer en hydrologisch herstel noodzakelijk zijn. Dat vormt de basis voor de tweede bouwsteen waarvan de uitkomsten na de zomer volgen.
UvW-voorzitter Jeroen Haan “De vergunningverlening weer vlottrekken is heel urgent. Ook voor belangrijke projecten van de waterschappen, zoals dijkversterkingen, hebben we nu te maken met vertraging en oplopende kosten. Daarnaast zijn we heel blij dat we met deze bouwstenen een stap zetten richting een geborgde aanpak, waarmee verantwoordelijkheid wordt genomen en de problemen niet worden doorgeschoven naar volgende generaties.”
Bekijk hier het interview met bestuurders
Lees hier het gezamenlijke bouwsteendocument
Rechts in beeld: IPO-voorzitter Ina Adema